afbeelding van george@dynapres.nl

Drupal 6.0

Na een jaar van ontwikkeling is de definitieve versie van Drupal 6.0 beschikbaar. Met dank aan het onvermoeibare werk van de Drupal community, zijn er ruim 1.600 issues opgelost gedurende de Drupal 6.0 ontwikkelingscyclus.

De veranderingen zijn evident in Drupal 6 op het gebied van usability, beveiliging en onderhoud, verbeterde installatie en uitbreidingen in de Drupal ontwikkelingsomgeving.

Momenteel is Drupal de motor achter sites van Warner Brothers Records, The New York Observer, Fast Company, Popular Science, and Amnesty International en projecten van SonyBMG, Forbes, Harvard University, en meer. Drupal wordt ook gebruikt voor persoonlijke weblogs (Tim Berners-Lee), publicatie van podcasts (TWIT.tv), het verbinden van online communities (SpreadFireFox.com), het verenigen van artiesten (Terminus 1525) of publicaties voor een groot publiek (The Onion).

Meer informatie is beschikbaar via http://drupal.org/drupal-6.0.

Drupal 6 biedt nieuwe mogelijkheden en verbeteringen aan op die gebieden die ontwikkelaars en website-eigenaren het meest waarderen, zoals:

  • Vereenvoudigde installatie. Essentiële site-instellingen, zoals het aanmaken van de beheeraccount, worden automatisch geconfigureerd tijdens de installatie van een nieuwe Drupal-site. Ontwikkelaars die voorgeconfigureerde 'turnkey'-distributies van Drupal maken, kunnen de installatieprocedure met extra stappen aanpassen.
  • Meertalig publiceren. Drupal ondersteunt nu echt meertalige websites, beheer van inhoud in meerdere talen en automatische detectie van de voorkeurtaal van de gebruiker. Standaard biedt Drupal nu ondersteuning voor zowel links naar rechts én rechts naar links geschreven talen.
  • Rich User Interface. Drupal 6 gebruikt AJAX-technieken voor vereenvoudigde en interactieve beheertools. Drag-and-drop organiseren van inhoud, tools voor het beheren van complexe informatiehiërarchieën en subtiele verbeteringen in de gebruikersvriendelijkheid, zoals kopteksten van tabellen die op het scherm blijven en niet van de pagina afschuiven, maken het beheren van een Drupal 6 site eenvoudiger. Ontwikkelaars kunnen met dit framework dynamische effecten toevoegen die ook in oudere browsers een werkende versie opleveren.
  • Lay-out zonder programmeren. Een nieuwe aangepaste vormgeving voor Drupal 6 maken kan zonder PHP-code: plaats de CSS-bestanden en afbeeldingen op de server, geef in Drupal aan waar ze te vinden zijn en u bent klaar. Voor meer complexe lay-outs kunt u gebruikmaken van eenvoudig te bewerken templates die de standaard Drupal HTML-opmaak vervangen.
  • Melding van updates. Drupal kan website beheerders automatisch informeren over beschikbare software-upgrades en bug fixes. Bezorgd over veiligheid? Laat de website u dan per e-mail informeren wanneer veiligheidsupdates voor zijn add-on modules beschikbaar zijn.
  • Grote prestatieverbeteringen. Naast deze nieuwe functies is er een extra bonus: verbeterde prestaties. Bovenop de caching voor anonieme gebruikers, biedt Drupal 6 een groot aantal niet direct zichtbare verbeteringen die de snelheid van websites met grote aantallen ingelogde gebruikers verhogen. Voor server beheerders van websites met veel dataverkeer, biedt de nieuwe versie een vereenvoudigde integratie met externe caching-oplossingen en loadbalancers.

Lees verder: het Nederlandstalige persbericht

Auteur: 
george@dynapres.nl
afbeelding van Maarten1985
Door Maarten1985 op 13 februari, 2008 - 22:36

Goed nieuws!
Ik zou wel de nieuwste versie op de homepage aanpassen. Staat nog steeds 5.2...

Door Ramoonus op 19 februari, 2008 - 15:09

ondertussen nietmeer

afbeelding van Folkert@drupal.org
Door Folkert@drupal.org op 13 februari, 2008 - 22:59

Hartelijk dank aan iedereen die bijdraagt aan drupal in welke vorm dan ook.

Nederflash

afbeelding van Xano
Door Xano op 14 februari, 2008 - 08:00

Ik ben opnieuw weer aangenaam verrast door alle nieuwe features :) Petje af iedereen!

[offtopic]Hey Folkert :-) [/offtopic]

Nederdev.nl | De community voor designers en developers

My name is Bart - web & events
iDEAL, OmniKassa, en meer.

afbeelding van Sutharsan
Door Sutharsan op 14 februari, 2008 - 09:49

De bijbehorende officiële release van de vertaling is beschikbaar op: http://drupal.org/project/nl

Alle vertalers bedankt voor jullie inzet!

-- Erik

-- Erik

Door Hendrik op 15 februari, 2008 - 10:57

Een fantastische prestatie van de vertaalploeg!

Bedankt,
Hendrik.

Door oomkoen.nl op 25 februari, 2008 - 22:01

Zoals Murphy ook zei: als je denkt dat het goed gaat...

Bij mij klopte die regel best goed. Het ging bij mij dus inderdaad fout. Ten eerste zou ik iedereen aanraden het filmpje over de upgrade te bekijken op: http://www.masteringdrupal.com/screencast/upgrading-to-drupal-6 Hierin wordt de upgrade erúg goed uitgelegd. Een N00B als ik had toch te weining aan de upgrade.txt in de nieuwe versie.

Ik heb een upgrade gedaan van versie 5.2 naar 5.7 naar 6.0. De tussenstap had misschien toch niet gehoeven. Maar goed het is uiteindelijk toch goed gegaan. Maak ten alle tijde BACKUPS!

Ik ondervond mijn problemen, dat de upgrade.php niet uitgevoerd kon worden doordat ik geen rechten meer had. Ondanks dat ik ervoor onder admin (user1) had ingelogt en de website ook netjes offline heb gezet. Door een aanpassing zoals aangegeven (There is a line near top of update.php that says $access_check = TRUE;. Change it to $access_check = FALSE;) ((Aanpassen in Update.php)) kun je hier nog omheen.

MAAR, dit werkt niet voor de upgrade 5.7 naar 6.0. Hetzelfde ging weer niet goed. Ik had blijkbaar weer geen rechten. Ondanks, bla, bla... Er wordt nu verwezen naar een regel (There is a line that says $update_free_access = FALSE; Change it to $update_free_access = TRUE;) die niet in de Settings.php staat. Ik heb als een domme boer de hele regel+uitleg maar uit de default gekopieerd en alsnog aangepast. En toen liep de upgrade wel weer door.

Ik vind dus twee dingen eigenlijk best wel krom:
Waarom behoudt ik niet de rechten terwijl ik ervoor nog met user1 ben ingelogt.
Hoe zit het met vervolg updates? De settings.php blijft immers je oude bestaande file...

Door wdr op 9 september, 2008 - 21:53

Ik kan - tenzij ik mij vergis - geen noodzakelijke of aanbevolen systeemvereisten vinden, noch de platforms waarop de versie 6.0 kan (moet) geinstalleerd worden.

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.

onomatopee