Ik ben momenteel requirements aan het opstellen voor een nieuwe drupal.be site.
Zoals je al mss gelezen hebt willen we ook de professionals bedienen vanop deze site.
Hieronder verstaan we dan.
Als Opdrachtgever kan je makkelijk een overzicht krijgen van alle drupal service providers in Belgie/Nederland. Naast de gebruikelijke dingen zoals bedrijfsnaam, url, logo etc.. Willen we ook aanduiden of het bedrijf in kwestie 100% drupal doet of ook andere web-projecten afhandeld.
En of het gaat over een drupal hoster, drupal theme designer, drupal module ontwikkelaar of allround drupal consultant.
Daarnaast willen we ook per bedrijf een lijst van uitgevoerde sites laten zien met screenshot en korte beschrijving van gebruikte modules.
Op die manier hopen we voor drupal service providers een platform aan te bieden om zichzelf te koop te stellen, en anderszijds voor de opdrachtgevers een lijst van mogelijke uitvoerders te vinden.
Datum van inzending:
woensdag 2 mei 2007 - 15:56
Mooi initiatief :)
Een overzichtelijke manier om te zien welke bedrijven Drupal services bieden is zeker toe te juichen, zeker als het lokaal gericht is. Ik denk dat het zeker de drempel zal verlagen naar de bedrijven die met Drupal bezig zijn toe.
Concrete suggesties heb ik niet :)
--
releasedata.be - Belgische releasedatums van muziek, film en games
Misschien een ongelooflijk stomme vraag, maar wat zijn in hemelsnaam Drupal providers? :S
My name is Bart - web & events
iDEAL, OmniKassa, en meer.
Drupal providers kan je volgens mij bekijken als bedrijven, mensen bekijken die drupal ondersteunen:
- drupal hoster: webhosting waar je eenvoudig en zonder problemen een drupal-gebaseerde website op kan draaien
- themer: iemand die themes voor drupal websites ontwikkeld
- module ontwikkelaar: iemand die op maat modules maakt en onderhoud
...
Kan je hier iets mee?
Had het niet beter kunnen formuleren.
Ik had beter iets geschreven in de trend van Drupal Service Provider, of Drupal Dienst Aanbieders. Maar dat klinkt al helemaal niet..
Maar ik heb toch maar even de originele post aangepast.
Drupal hosters slaat in mijn ogen nergens op. Op elke host met PHP en MySQL kan je Drupal draaien (en dat zijn 99% van alle hosts). Dit geldt voor 99% van de CMS'en die in de 'handel' zijn.
Ik vraag me persoonlijk ook af of het nut heeft bedrijven die in Drupal development gespecialiseerd zijn hier te noemen. Bedrijven die een site willen besteden alles uit en gaat niet eerst een CMS uitkiezen. De mensen die wél het CMS zelf uitkiezen zijn 1) de professionals die een opdracht voor een bedrijf doen of 2) de hobbyisten. Beide kan je hier helpen met problemen.
Wat misschien wel een goed idee is (beetje ter promotie van Drupal) is een lijstje maken met grote/bekende sites die op Drupal draaien. Kort verhaaltje erbij enzo.
Ook zou het geweldig zijn als er wat introductieartikelen komen. Beetje tips & tricks. Voor beginners is de drempel erg hoog en om te voorkomen dat ze de verkeerde kant uit gaan met Drupal (of Drupal zelfs helemaal overslaan) kan je een paar artikelen met handige weetjes schrijven. Dingen waar je op kan letten, naar een paar handige modules (BBcode en smileys bijv. Die heb je voor zowat elk forum nodig) verwijzen.
My name is Bart - web & events
iDEAL, OmniKassa, en meer.
Die drupal hosters lijkt me in mijn ogen toch nuttig. Je kan in principe drupal aan de praat krijgen op een host die PHP en Mysql aanbiedt, maar als je niet genoeg rechten krijgt om vb. mod_rewrite te enablen dan kan je geen clean_urls gebruiken en als vb. memory_settings te laag hebt staan dan krijg je problemen als je ietsje meer modules begint te installeren.
Verder wil ik natuurlijk niet de gewone huis-tuin-keuken hosters vinden, maar zij die wat meer kaas hebben gegeten over High Volume drupal sites en die maw. weten hoe ze de tips uit http://drupal.be/node/439 in praktijk kunnen omzetten. Dit vereist een host provider die wel wat meer inzicht heeft in drupal dan de gewone yadda-yadda lees: drupal is een php-cms, en gebruikt mysql als db.
En over die Drupal development. Ik (en samen met mijn nog anderen) krijg heel dikwijls requests van bedrijven die op zoek zijn naar iemand die voldoet aan de vraag : "Ik zoek een drupal-expert voor een site die we willen opzetten, ken jij iemand?".
Deze vraag komt volgens mij voort uit het feit dat die klant voldoende technisch onderlegt is om te weten dat Drupal momenteel één van de (zoniet enige) php/cms-frameworks is die toelaat om een complexe web/community-site op te zetten. M.a.w ze weten dat ze Drupal nodig hebben maar vinden niemand (freelance/bedrijf) om hen te helpen.
De echte professionals die lijk ik hier op Drupal.be niet te vinden, die zitten eerder op drupal.org.
De hobbyisten zitten inderdaad hier en die willen we blijven verder helpen, maar het zijn niet hen die de klanten nodig hebben.
Die showcase/portfolio is inderdaad ook een onderdeel van de nieuwe features die we willen implementeren, maar we willen dan ook onmiddelijk een stap verder gaan en die Drupal-sites linken aan zijn creators. (de hoster, de themer, de developer). Zodanig dat vb. een drupal-themer hier een portfolio kan laten zien van ZIJN drupal-sites. etc..
Die introductie artikels die vind je momenteel al bevoorbeeld gelinked vanuit http://drupal.be/node/396, maar er staat nog steeds een goeie handleiding van Tille te wachten om te worden geintegreerd op Drupal.be. Als je wil meehelpen aan het schrijven van die tips&tricks, neem dan eens contact op met de mensen uit deze discussie : http://drupal.be/node/397
Tnx for the feedback.
Op elke host met PHP en MySQL kan je Drupal draaien
Xano, dat lijkt me niet juist: ipowerweb bijvoorbeeld (toch geen kleintje) staat standaard geen LOCK TABLES of CREATE TEMPORARY TABLE toe. Echter wel noodzakelijk voor drupal.
Ik heb vroeger ook een (Belgische) host gehad die geen uitgaande http-requests ondersteunde. Daar sta je dan met je (Drupal) xmlrpc.
Xano, ik ben het niet helemaal eens met je statements... iedereen moet snel aan de slag kunnen met drupal en dit met een zeer lage drempel voor zowel professionels als hobbyisten.
Ik denk dus dat de oplossing twee verschillende zaken omvat:
1) een meer gerichte, contentgerichte ondersteuning voor de nieuwe drupaller. Een eerste ideeke heb ik gepost op drupal.org... mijn mening kan je lezen op http://drupal.org/node/141043#comment-228859 ... dit betekent wel wat werk aan de winkel... :)
2) een goed ondersteund plekje waar je zonder problemen je drupal site kan hosten. Al tegengekomen bij bepaalde providers: memory limits, htaccess probleemkes etc
Zelf gebruik ik ook een "drupal hoster" (www.antwerphosting.be) die tussenkomt in bepaalde access, upgrade en andere probleempjes. Ik ben geen php, apache of mysql expert... maar wel een professionele IT'er. Probleemjes zoals beschreven in http://www.drupal.be/node/523 kan je eenvoudig voorkomen door zo'n provider te gebruiken.
Zelf wil ik bijdragen aan punt 1), dit wil niet zeggen dat punt 2) niet onbelangrijk is
Wouter
Ik denk dat het wel degelijk belangrijk is om een site in het Nederlandstalige gedeelte van deze aardkloot te hebben waar de gedane Drupal Projecten, Consultants, Designers en programmeurs elkaar kunnen vinden.
Zelf merk ik dat ik regelmatig tegen wat dingen aanloop die ik als niet echte programmeur niet direct kan oplossen. Vaak heeft dat te maken met stukjes manke PHP code, maar vaak zijn het ook op het oog zinloze opties aan de instellingen van de modules.
Graag zou ik dan toch ook meer te weten komen (in de vorm van een goede Nederlandstalige of Engelse instructie) over een aantal zeer belangrijke modules.
Mijn ervaringen zijn dat Drupal voor velen een snelle en goede oplossing kan zijn. Enigszins shuffelen met de CSS code kan het verhaal verbeteren, maar ook bemoeilijken. Ik merk veel themers daar steken laten vallen en de CSS'en in een file stoppen, waardoor je snel de weg kwijt bent. Voor de rest ben ik een IT'er met een nuchtere kijk op dingen, veel ervaringen in professionele (intranet en internet business) webomgevingen, maar zoals ik al schreef loop ik als niet echte php programmeur toch nog wel eens tegen de lamp.
Ik denk dat het een goede zet is om de sources eens op een rij te zetten en dat aan te vullen met de nodige nuttige informatie (in welke zin van het woord dan ook).
Met vriendelijke groet,
Rob Litjens
Met vriendelijke groet,
Rob Litjens
host en bouwt diverse websites als demari.info, kerkeveld.info, shiatsu-wijchen.nl
Hallo,
drupal.be mag niet enkel de richting gaan van pro, maar mag de hobbyist niet vergeten. Die hobbyist kan immers misschien ooit uitgroeien tot een pro.
Want voor je het weet zit je in een duaal systeem waarbij diegene die betaalt support krijgt en de andere op goed geluk een berichtje mag posten op het forum. En dan gaat er juist 1 van de sterkste dingen van Drupal verloren.
Wat ik wel graag zou zien: (eigenlijk gelijklopend met maroli)
Een nederlandstalige vertaling van de OM en van de OM van sommige modules. Momenteel zijn er een hoop projecten lopend, maar die zijn verspreid op verschillende sites.
Een extra die er bij kan komen, en die ook op de moedersite niet echt aan bod komt: meer uitleg over hoe je themes maakt. Dat is wel niet core-business van Drupal, maar op langere termijn kan dit wel een beetje negatief werken: users zien overal steeds dezelfde thema's verschijnen.
Zeker een lijst met voorbeelden van sites, ingegeven door de users en waar hij een korte uitleg kan geven welke modules hij gebruikt en hoe hij veranderingen heeft uitgevoerd. Dus niet gewoon een verzameling links, maar links met die extra uitleg er bij. Zo kan je sneller bepaalde leuke dingen op een bepaalde website implementeren op jouw website, omdat je weet welke modules en hoe het gebruikt is.
Een lijst met Drupal Service Providers is nuttig, maar als ik dat bekijk vanuit het standpunt van de gewone klant, dan is dit een "nerd"-benadering. De benadering om hosters, ontwikkelaars, themers, etc...te verzamelen is hier in dit geval duidelijk een technische benadering, terwijl dat potentiele klanten niet echt geinteresseerd zijn in de techniek achter de schermen, zolang het maar werkt en gemakkelijk werkt en goedkoop werkt.
De klant zoekt namelijk iemand die een site kan bouwen die er goed uitziet en waar hij zo weinig mogelijk kosten aan heeft en zo snel mogelijk kan veranderen. Welk systeem er achter zit, dat interesseert de klant maar weinig, zolang het maar werkt. Dus zal een klant zelden of nooit specifiek naar drupal zoeken.
Zoals je al vermoedt, spreek ik hier niet over de grote bedrijven, maar over de redenering van een KMO of winkel die nog altijd het grootste deel van de Benelux-markt uitmaken en waar eigenlijk Drupal een heel goede en goedkope oplossing voor is. En die tikken niet specifiek drupal in hun zoekmachine, maar gewoon websitebouwer :-)
Dan is misschien een aparte site met een url als www.wiebouwtgoeiewebsites.be, met korte uitleg over Drupal en zijn mogelijkheden en waar informatie staat over Drupal-providers commercieel interessanter, denk ik (en nu allemaal massaal proberen die naam te registreren ;-) )
Dan kan www.drupal.be een vraagbaak blijven voor iedereen, hobbyist of pro
Maar ja, dat is maar één mening van een hobbyist :-)
Als newbie liep ik met dit idee rond, wat wellicht aansluit bij jullie discussie. De kracht van Drupal vind ik o.a. dat de informatie op de site samen tot stand komt. Het klopt dat nu alles van newbie tot pro door elkaar heen loopt, waardoor het zoeken soms moeilijk is en vragen waarschijnlijk meerdere keren of onnodig gesteld worden. Ik kan me ook voorstellen dat het voor meer deskundigen soms irritant is om weer zo'n typische newbie-vraag te moeten beantwoorden.
Maar goed: ik ben zo'n newbie, en hoe meer ik van drupal te weten kom, destemeer groeit mijn verlangen om ooit een pro te zijn die met drupal kan lezen en schrijven. Ik moet echter beginnen bij het begin en dat is soms lastig en veeleisend.
Mijn voorstel is:
Ik begin straks van voor af aan. Ik hou 1 forumverslag bij. Waarin ik elke stap vermeld en elke vraag post. Samen met julle wordt dat dan een verslag waar een nieuwe newbie iets aan kan hebben. En als alle newbies die aan een eigen site beginnen dat zouden doen, overzichtelijk bijelkaar, dan wordt dat denk ik een prachtige bron van informatie. Bovendien zijn de ontwikkelingsprocessen dan goed te volgen, ipv dat de informatie versnipperd raakt.
goed idee?
plok