afbeelding van Xano

Drupal 6 ervaringen

Ik heb vanmiddag Drupal 6 beta 3 geïnstalleerd en alles eens even geprobeerd. Dit topic is bedoeld voor de anderen die het ook al geprobeerd hebben, zodat we wat ervaringen kunnen uitwisselen.

Pro's
- Ingebouwde multilingual mogelijkheden
- Core is kleiner dan voorheen (Watchdog is eruit)
- Comment settings per contenttype
- Makkelijk summary's maken
- Het nieuwe menusysteem ziet er veelbelovend uit. Heb de Handbooks er over doorgelezen en het admin panel bekeken en voor zover ik kan zien zijn alle dingen die ik slecht vond aan het D5 menusysteem niet meer aanwezig. Er zijn zelfs wat gave extra opties bij gekomen, bijvoorbeeld het vertalen van menu titels (Was de D6 final maar al uit, dat vertalen van titels zou bij een project waar ik nu aan werk erg handig zijn!)

Cons
- Taxonomy is nog steeds bagger. Er wordt nog steeds met vocabs en terms gewerkt en niet met één soort flexibele categories.
- Comments zijn nog steeds beperkt. Ze kan ze niet verplaatsen naar een andere node of gewoon complete threads splitsen, zoals elk fatsoenlijk forum-CMS dat wel kan.
- Core is nog niet klein genoeg. De Filter en Block modules kunnen er volgens mij best uit, dan krijg je een mooi veelzijdig en lichtgewicht framework.
- Door alle fieldsets onder de body textarea bij het maken van nodes of comments moet je flink wat tabben voordat de submitbutton de focus heeft (en je dus op enter kan rammen)
- RSS publishing is nog steeds erg beperkt. Je kan niet instellen wat er wel en niet in de feed moet komen. Ik hoef op mijn site echt geen feeds voor elke gebruiker en node. Gewoon een algemene feed (of enkele algemene feeds per contentcategorie) voldoen in 99% van de gevallen. Helaas is dat met de core nog steeds niet in te stellen.
- Geen gegroepeerde roles. Als je roles kan groeperen in bijvoorbeeld "site crew", kan je ook makkelijker bij gebruikers aangeven of het gewone gebruikers zijn of niet. Vaak hebben mensen van de crew een apart logootje bij hun naam staan ofzo, met gegroepeerde roles is dat makkelijker te doen dan door per role te kijken of dat logootje er hoort te staan.

Ik heb ook het gedoe over actions en triggers even doorgenomen. Ik heb het nog niet helemaal door en snap het nut ervan nog niet volledig, maar dat komt nog wel :-P

Auteur: 
Xano
afbeelding van Xano
Door Xano op 30 november, 2007 - 22:05

Ben nu bezig de Vocabindex module om te zetten naar D6, dacht dat het redelijk simpel was (had de Handbooks over D6 modules doorgenomen), maar toen het niet werkte ben ik maar eens op zoek gegaan naar de 'changelog'. Blijkt dus dat er véél meer veranderd is, waaronder de Forms API. Ik was daar al erg enthousiast over, maar het ziet er nu nóg beter uit. Mogelijkheden tot multipage forms, dynamischer forms (aan de hand van user input de user bijvoorbeeld meer mogelijkheden geven).

Ik was voor dit weekend van plan niet te veel achter de computer te zitten en gewoon ff rustig aan te doen en aan m'n school te gaan, maar dat lijkt er niet echt in te zitten :+ (Er zijn 74 API changes en ik wil ze toch wel allemaal even goed doornemen)

Nederdev.nl | De community voor designers en developers

My name is Bart - web & events
iDEAL, OmniKassa, en meer.

afbeelding van Xano
Door Xano op 11 december, 2007 - 20:16

Niemand?

Van de week nog verder gegaan om Vocabindex om te zetten naar Drupal 6 en heb ontdekt dat hook_menu() nu alleen bij het installeren aangeroepen wordt en niet meer bij elke pageload. Opzich handig in verband met het cachen, maar het heeft me nu wel eventjes met een probleem opgezadeld wat Vocabindex betreft :P Heb op d.org al om hulp gevraagd, ben benieuwd wat eruit komt.

Nederdev.nl | De community voor designers en developers

My name is Bart - web & events
iDEAL, OmniKassa, en meer.

Door coo0lman op 19 januari, 2008 - 20:01

Sinds deze namiddag ben ik ook bezig met het uitproberen van Drupal 6 en ziet er goed uit. Alleen krijg ik die vertaling niet zoals het hoort maar dat komt wel goed.

Ondertussen ben ik ook wat aan het experimenteren met de mogelijkheid om berichten te vertalen en dat werkt best goed alleen zie je dus op de startpagina nog steeds 2 versies staan. Heb zowel Engelse als Nederlandse berichten staan en als ik die vertaal krijg je dus 2 keer het zelfde te zien maar dan in de andere taal. Zou mooier zijn als hij ofwel de ene ofwel de andere zou tonen. Is een functie die ik zeker overweeg om te gebruiken op 1 van mijn websites die nu in Drupal draaien.

afbeelding van Xano
Door Xano op 19 januari, 2008 - 23:42

Bij Languages (admin/settings/language) kan je bij de algemene instellingen instellen hoe Drupal de verschillende talen gescheiden houdt (op basis van domein, subdomein, path prefix, enz). Werk je met path prefixes, dan kan je per taal aangeven welke prefix gebruikt moet worden.

Sowieso zou ik voor de frontpage iets van een view maken. Meestal wil je niet dat pages zoals de About pagina daar verschijnen en dat geldt in de meeste gevallen ook wel voor andere nodes. Ik maak vaak een view (of een blok custom code, omdat Views 1 nogal beperkt was wat het themen van page views betreft) voor de frontpage om dit soort dingen te vermijden.

Nederdev.nl | De community voor designers en developers

My name is Bart - web & events
iDEAL, OmniKassa, en meer.

Door coo0lman op 20 januari, 2008 - 17:58

Taal staat reeds ingesteld op dit moment al merk ik er niet veel van omdat er nog bijna niks vertaald is omdat de server om de één of andere reden geen zin heeft om de pagina's te importeren. Ga hier geen tijd meer mee verspelen daar ik gisteren al gesukkeld heb met de taalbestanden op zich. Deze testversie is toch enkel bedoeld om versie 6 te starten. Publieke versies start ik dan wel weer van nul en dan zorg ik ook voor een goede vertaling vanaf het eerste moment.

Zal alleen weer een werkje zijn om de volledige site weer aan te gaan maken met berichten en zo. Ga ze denk ik niet gewoon upgraden want dan heb ik het niet volledig onder controle en ondertussen is de database ook meteen juist en zonder fouten. Doe ik ook als ik mijn besturingssysteem installeer wanneer er een nieuwe versie uit is.

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.