Drupal is een open source-project waaraan duizenden gebruikers en ontwikkelaars van over de hele wereld bijdragen leveren. Een gevolg hiervan is dat de informatie over Drupal nogal versnipperd is en daardoor kan het voor beginnende gebruikers moeilijk zijn om de juiste informatie te vinden.
Heb je hulp nodig bij Drupal of ben je op zoek naar specifieke informatie over Drupal, dan geeft dit artikel je een beknopt overzicht van de beste plekken waar je informatie kunt vinden.
Inhoudsopgave
Voor een snel antwoord kun je het best via Google te zoeken. Gebruik daarbij de "site:" operator in Google. zodat je alleen resultaten van Drupalsites krijgt. Om bijvoorbeeld te zoeken naar informatie over het aanpassen van breadcrumbs, zoek je in Google naar "site:drupal.be breadcrumbs" of "site:drupal.org edit breadcrumbs".
Maar een zoekopdracht zonder site kan ook interessante informatie opleveren: parameter. Er zijn namelijk steeds meer websites (waaronder blogs) die interessante informatieve tutorials en artikelen publiceren over het gebruik van Drupal.
Er zijn veel soorten documentatie voor handen. De Engelstalige documentatie ("handbooks") op drupal.org zijn zeer
uitgebreid en vormen het beste startpunt.
Nederlandstalige documentatie vind je op drupal.be.
Steeds meer blogs publiceren interessante artikelen, tutorials en screencasts over Drupal. Drupalblogs worden verzameld op Drupal Planet. Enkele vooraanstaande blogs met leerzame artikelen zijn Lullabot.
Er zijn inmiddels tal van goede boeken beschikbaar.
In de Nederlandse taal zijn er twee boeken beschikbaar: Kickstart Drupal en Basiscursus Drupal 7.
Een overzicht van de Engelstalige boeken vind je op drupal.org.
Op de forums van drupal.be/nl kun je terecht voor vragen in het Nederlands. Deze forums zijn bruikbaar maar natuurlijk veel kleiner in omvang dan de Engelstalige forums op drupal.org. In beide forums kun je terecht met alle soorten vragen over Drupal. Verder zijn Drupal Answers op Stackexchange en Stackoverflow Engelstalige forums waar je terecht kunt.
De personen die jouw vragen in het forum lezen, zijn mensen die veel plezier beleven aan Drupal en graag anderen willen helpen. Ze doen dit echter op vrijwillige basis. Hou daar rekening mee als je een bericht op het forum plaatst.
Voordat je een vraag stelt, probeer eerst zelf het antwoord te vinden via Google of via de documentatie en forums op drupal.be/nl en drupal.org. Met name foutmeldingen zijn heel makkelijk op te sporen via een zoekmachine.
Kies het juiste forum voor je vraag.
Wees beleefd: geïrriteerde of sarcastische opmerkingen in een forumbericht worden vaak niet gewaardeerd.
Probeer je probleem zo duidelijk mogelijk te beschrijven. Geef je bericht een duidelijke titel die je vraag goed samenvat. Gebruik geen algemene termen als "help" of "vraagje" in de titel.
Vermeld gerust dat je beginnend gebruiker bent.
Wees zo gedetailleerd mogelijk. Leg uit welke stappen je uitvoerde en vermeld (indien van toepassing):
- versienummer van Drupal
- de bijgedragen ("contributed") modules
- de browser
- php- of mysqlversie
- naam van het hostingbedrijf
Veel van deze gegevens vind je via Beheer > Logs > Statusreport (http://www.example.com/admin/logs/status)
Lees ook verdere tips voor het stellen van vragen in Drupalforums.
Vragen over of problemen met een specifieke module doe je best in de issuelijst op drupal.org. Kies bij project de module waarvoor je een vraag hebt. Zoek eerst uitvoerig in de reeds aanwezige issues of je vraag of probleem nog niet aan bod is gekomen. Heel wat websites draaien op Drupal dus is er veel kans dat jij niet de enige bent met je vraag. In de issuelijst kun je samen met de beheerder van de module zoeken naar een oplossing.
Ook per e-mail kun je vragen stellen op de diverse mailinglijsten. De support mailinglijst behandelt algemene vragen. Op de development mailinglijst kunt je terecht met specifieke vragen over code, bijvoorbeeld als je een module aan het schrijven bent en een vraag hebt over de API. Theming vragen horen in de theming mailinglijst thuis.
Je kunt direct met Drupalgebruikers chatten op de IRC-kanalen van freenode.
Er zijn meerdere kanalen gewijd aan Drupal. Op #drupal-nl chatten Nederlandstalige gebruikers over allerlei onderwerpen. Het kanaal #drupal is Engelstalig en voorbehouden aan discussie over programmeren. Voor vragen over de werking van Drupal kun je terecht op het kanaal #drupal-support.
Ook op de IRC-kanalen zijn beleefdheid en duidelijkheid geboden.
Lees de instructies over het gebruik van IRC op drupal.org.
Gebruikers en ontwikkelaars van Drupal ontmoeten elkaar regelmatig op bijeenkomsten en conferenties.
Tot slot staan er ook diverse professionele consultants, trainers en freelance ontwikkelaars in Nederland en België voor je klaar om je verder te helpen met Drupal.
Ben je inmiddels zelf een Drupalninja en heb je geen hulp meer nodig, overweeg dan om je expertise te delen met nieuwkomers. Dan kan door actief te worden in de forums van drupal.be/nl of door bij te dragen aan de documentatie op deze site. Neem deel aan de Drupalbijeenkomsten en vind uit waar jij je steentje kan bijdragen.
Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.
Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.